JE BAMBUSOVÝ HRNEK NEBEZPEČNÝ?
Už je to skoro rok, co jsme z nabídky stáhli bambusové hrnky. I když se nám velice dobře prodávali, časem jsme si s nimi přestali být, jak se říká, jisti v kramflecích. Proč?
Není bambus jako bambus, a bohužel i když se bambusový hrnek tváří, že je čistě z bambusových vláken, není tomu tak. Některé bambusové výrobky nejsou tak přírodní a ekologické, jak se na první pohled může zdát. Spotřebitele už na začátku klame představa, že se jedná o produkt z čistě přírodních surovin a zcela kompostovatelný. Ano, bambusový hrnek na kávu či čaj je vyroben z rozdrcených bambusových vláken, ale ty musí něco pojit k sobě a většinou se jedná syntetická pojidla. Nejčastěji se jde o tzv. melaminovou pryskyřici, která se skládá z melaminu a formaldehydu. Souhlasíte, že už tyto dvě slova neznění úplně lákavě, že?
Pravdou je, že bambusový hrnek sám o sobě není pro spotřebitele nebezpečný, pokud ale v něm nezalíváte úplně čerstvý a tím pádem horký nápoj nad 70 stupňů celsia. To je totiž přibližná teplotní hranice, při které se syntetické látky začínají z bambusové drtě uvolňovat do nápoje.
I když jsme tuto informaci u bambusových hrnků měli dokonce uvedenou, ruku na srdce – pravdou je, že ne každý kupující čte přiložené informace a velmi často jsou tyto bambusové hrnky kupovány také jako dárek. Už tento fakt, že se informace o správném použití nedostane dál, byl pro nás také nakonec jasným NE a stopnutím jejich prodeje.
Proč se používá Melaminová pryskyřice?
Melaminová pryskyřice funguje jako pojidlo a dává produktu tvar. zvyšuje jeho odolnost a prodlužuje životnost. Nejedná se však o přírodní pryskyřici, kterou nalezneme v lese, ale směs umělých hmot jako je melamin a formaldehyd. Bohužel ze složení výrobku zpravidla nepoznáte, zda se jedná o pryskyřici přírodního původu nebo tu syntetickou – melaminovou neboli také známá jako pryskyřice melaminformaldehydová. Ta se používá například i při výrobě lepidel, různých pojidel, dřevotřískových laminátových desek, plastových předmětů či kuchyňského nádobí.
Melamin
Melamin je syntetická látka, průmyslově vyráběná, která se používá při výrobě umělých hmot a průmyslových hnojiv. Obsahuje 66 % dusíku. Ten tlumí s snižuje hoření plastický hmot, také může být použit při výrobě prostředků na hubení hmyzu. Někdy je melamin nezákonně přidáván do potravin, aby maskoval nedostatečný obsah bílkovin.
Melamin je sám o sobě v malých dávkách netoxický, ale může se hromadit v těle a v kombinaci s kyselinou kyanurovou však může vést ke vzniku ledvinových kamenů, či způsobit chronické i akutní záněty až selhání ledvin.
Nebezpečný Formaldehyd
Formaldehyd je nebezpečná syntetická páchnoucí látka. Vyrábí se průmyslově ve velkém množství a je široce používán v konvenční nehtové kosmetice, v potravinářství, textilním průmyslu, lepidlech a dalších. Bývá součástí smogu a cigaretového kouře, také zplodin naftových i benzínových motorů či lesních požárů. Dříve se dokonce používal do zubních plomb. V přírodě je celkem dobře odbouratelný. Pro člověka je však toxický a karcinogenní. Je zvlášť nebezpečný pro těhotné ženy a děti, které jsou na něj nejcitlivější.
Dráždí hlavně oči, pokožku, dýchací ústrojí a nervovou soustavu. Nesmí být používán z rozprašovačích, jeho inhalace je velmi nebezpečná. Při jeho použití nad 0,05% musí být takový výrobek označen nápisem „obsahuje formaldehyd“. V kosmetickém průmyslu je schválen pouze pro použití v prostředcích na nehty jako konzervant.
NELZE KOMPOSTOVAT
Ačkoliv většina výrobců propaguje, že tyto bambusové hrnky jsou ekologické a kompostovatelné, není tomu tak. Obsah syntetických lepidel z něj dělá produkt, který se nedá recyklovat, natož kompostovat. Jediná možnost je spálení ve spalovnách.
Kdy se stává bambusový hrnek závadný?
Na základě testů bylo zjištěno, že při určitých faktorek se bambusový hrnek opravdu stává závadný. Které to jsou?
- Teplota nápoje – Teplota nápoje nad 70 °C, především teplota vařící se vody, kterou se zalévá čerstvá káva je asi nejrizikovější faktor. Vysoké teploty bambusovou hmotu zahřívají a uvolňují tak melaminovou pryskyřici do nápoje.
- Mikrovlnná trouba – I když na hrnku takovéto varování nenajdete, bambusový hrnek do mikrovlnné trouby nepatří. Stejně tak, jako zalití horkého nápoje, tak i ohřívání vašeho čaje je v tomto případě naprostým tabu. Při zahřátí se totiž rozkládá materiál, z něhož je hrnek vyroben a rozpadá se jeho povrch.
- Kyselost – kyselé nápoje podporují uvolňování syntetických látek z bambusové směs, mezi ně právě patří i oblíbená káva či džus.
Co když už bambusový hrnek máte?
Pokud už bambusový hrnek doma máte, je jen na Vás, jak s ním naložíte. Používat ho můžete samozřejmě dál. Určitě je ale dobré dodržovat pravidla správného používání takového nádobí. Horký nápoj si vždy vařící vodou zalijte mimo bambusový hrnek a přelijte jej až vám lehce vychladne, aspoň na zmíněných 70 °C.
Nechci plastovat, jak vybrat správný a nezávadný hrnek?
Za nás je určitě nejlepší volbou skleněný hrnek z tvrzeného skla. Sklo je skvělým recyklovatelným materiálem a při správném používání Vám takový miláček vydrží opravdu dlouho.