JE BAMBUSOVÝ HRNEK NEBEZPEČNÝ?

Už je to skoro rok, co jsme z nabídky stáhli bambusové hrnky. I když se nám velice dobře prodávali, časem jsme si s nimi přestali být, jak se říká, jisti v kramflecích. Proč?

bambus. Je bambusový hrnek nebzpečny?

Není bambus jako bambus, a bohužel i když se bambusový hrnek tváří, že je čistě z bambusových vláken, není tomu tak. Některé bambusové výrobky nejsou tak přírodní a ekologické, jak se na první pohled může zdát. Spotřebitele už na začátku klame představa, že se jedná o produkt z čistě přírodních surovin a zcela kompostovatelný. Ano, bambusový hrnek na kávu či čaj je vyroben z rozdrcených bambusových vláken, ale ty musí něco pojit k sobě a většinou se jedná syntetická pojidla. Nejčastěji se jde o tzv. melaminovou pryskyřici, která se skládá z melaminu a formaldehyduSouhlasíte, že už tyto dvě slova neznění úplně lákavě, že?

Pravdou je, že bambusový hrnek sám o sobě není pro spotřebitele nebezpečný, pokud ale v něm nezalíváte úplně čerstvý a tím pádem horký nápoj nad 70 stupňů celsia. To je totiž přibližná teplotní hranice, při které se syntetické látky začínají z bambusové drtě uvolňovat do nápoje.

I když jsme tuto informaci u bambusových hrnků měli dokonce uvedenou, ruku na srdce – pravdou je, že ne každý kupující čte přiložené informace a velmi často jsou tyto bambusové hrnky kupovány také jako dárek. Už tento fakt, že se informace o správném použití nedostane dál, byl pro nás také nakonec jasným NE a stopnutím jejich prodeje.

proc-se-pouziva-melaminova-pryskyrice

Proč se používá Melaminová pryskyřice?

Melaminová pryskyřice funguje jako pojidlo a dává produktu tvar. zvyšuje jeho odolnost a prodlužuje životnost. Nejedná se však o přírodní pryskyřici, kterou nalezneme v lese, ale směs umělých hmot jako je melamin a formaldehyd. Bohužel ze složení výrobku zpravidla nepoznáte, zda se jedná o pryskyřici přírodního původu nebo tu syntetickou – melaminovou neboli také známá jako pryskyřice melaminformaldehydová. Ta se používá například i při výrobě lepidel, různých pojidel, dřevotřískových laminátových desek, plastových předmětů či kuchyňského nádobí.

Melamin

Melamin

Melamin je syntetická látka, průmyslově vyráběná, která se používá při výrobě umělých hmot a průmyslových hnojiv. Obsahuje 66 % dusíku. Ten tlumí s snižuje hoření plastický hmot, také může být použit při výrobě prostředků na hubení hmyzu. Někdy je melamin nezákonně přidáván do potravin, aby maskoval nedostatečný obsah bílkovin. 

Melamin je sám o sobě v malých dávkách netoxický, ale může se hromadit v těle a v kombinaci s kyselinou kyanurovou však může vést ke vzniku ledvinových kamenů, či způsobit chronické i akutní záněty až selhání ledvin.

Nebezpečný Formaldehyd

Nebezpečný Formaldehyd

Formaldehyd je nebezpečná syntetická páchnoucí látka. Vyrábí se průmyslově ve velkém množství a je široce používán v konvenční nehtové kosmetice, v potravinářství, textilním průmyslu, lepidlech a dalších. Bývá součástí smogu a cigaretového kouře, také zplodin naftových i benzínových motorů či lesních požárů. Dříve se dokonce používal do zubních plomb. V přírodě je celkem dobře odbouratelný. Pro člověka je však toxický a karcinogenní. Je zvlášť nebezpečný pro těhotné ženy a děti, které jsou na něj nejcitlivější.

Dráždí hlavně oči, pokožku, dýchací ústrojí a nervovou soustavu. Nesmí být používán z rozprašovačích, jeho inhalace je velmi nebezpečná. Při jeho použití nad 0,05% musí být takový výrobek označen nápisem „obsahuje formaldehyd“. V kosmetickém průmyslu je schválen pouze pro použití v prostředcích na nehty jako konzervant.

 

NELZE KOMPOSTOVAT

Ačkoliv většina výrobců propaguje, že tyto bambusové hrnky jsou ekologické a kompostovatelné, není tomu tak. Obsah syntetických lepidel z něj dělá produkt, který se nedá recyklovat, natož kompostovat. Jediná možnost je spálení ve spalovnách.

kdy-je-bambusovy-hrnek-zavadny.

Kdy se stává bambusový hrnek závadný?

Na základě testů bylo zjištěno, že při určitých faktorek se bambusový hrnek opravdu stává závadný. Které to jsou?

  1. Teplota nápoje – Teplota nápoje nad 70 °C, především teplota vařící se vody, kterou se zalévá čerstvá káva je asi nejrizikovější faktor. Vysoké teploty bambusovou hmotu zahřívají a uvolňují tak melaminovou pryskyřici do nápoje.
  2. Mikrovlnná trouba – I když na hrnku takovéto varování nenajdete, bambusový hrnek do mikrovlnné trouby nepatří. Stejně tak, jako zalití horkého nápoje, tak i ohřívání vašeho čaje je v tomto případě naprostým tabu. Při zahřátí se totiž rozkládá materiál, z něhož je hrnek vyroben a rozpadá se jeho povrch.
  3. Kyselost –  kyselé nápoje podporují uvolňování syntetických látek z bambusové směs, mezi ně právě patří i oblíbená káva či džus.

Co když už bambusový hrnek máte?

Pokud už bambusový hrnek doma máte, je jen na Vás, jak s ním naložíte. Používat ho můžete samozřejmě dál. Určitě je ale dobré dodržovat pravidla správného používání takového nádobí. Horký nápoj si vždy vařící vodou zalijte mimo bambusový hrnek a přelijte jej až vám lehce vychladne, aspoň na zmíněných 70 °C.

Nechci plastovat, jak vybrat správný a nezávadný hrnek?

Za nás je určitě nejlepší volbou skleněný hrnek z tvrzeného skla. Sklo je skvělým recyklovatelným materiálem a při správném používání Vám takový miláček vydrží opravdu dlouho.

 

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/topics/chemical-engineering/melamine-formaldehyde-resins

https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2877536-bambusove-kelimky-na-kavu-nejsou-vhodne-na-kavu-a-nerozlozi-se-varuje-nemecky-vyzkum

https://www.chemistryworld.com/news/reusable-bamboo-mugs-leach-dangerous-amounts-of-formaldehyde-and-melamine/4010950.article

https://www.bezpecnostpotravin.cz/stanoveni-nebezpecneho-vyrobku-bambusovy-termohrnek-lc-146374.aspx

https://cs.qwe.wiki/wiki/Melamine_resin

https://cs.wikipedia.org/wiki/Melamin