BARVIT VAJÍČKA PŘÍRODNÍMI MATERIÁLY? ŽÁDNÝ PROBLÉM!
Čekají nás krásné velikonoční svátky a s nimi i všechny ty oblíbené tradice, na které se jistě všichni moc těšíme. :-) Jednou z nich je i barvení velikonočních vajíček. Ať už pro koledníky, nebo jen pro vytvoření sváteční atmosféry. Pro ty, co si chtějí pochutnat s čistým svědomím, máme několik tipů, jak si je nabarvit pouze s pomocí přírodních materiálů. Plastovým fóliím a chemickým barvám snad už odzvonilo a je na čase se vrátit k původním variantám barvení. Vždyť příroda kolem nás má v sobě tolik barviček, tak proč jich nevyužít! :-)
5 Pár zásad pro nejlepší výsledek
1) Na barvení jsou nejvhodnější bílá vajíčka. Na těch hnědých vyniknou pouze ty výraznější barvy a někdy jen velmi decentně. I tak se musíte na začátku smířit s tím, že přírodně barvené vajíčko má jen lehký pastelový nádech, narozdíl od těch barvených chemickými barvami z obchodu.
2) Základem úspěchu je naprosto čisté vajíčko od všech mastnost a nečistot. Aby nám pak co nejvíce chutnalo, určitě doporučujeme použít ekologický čistící prostředek. Nikdo přece netouží baštit na Velikonoce chemii. :-)
3) Čím méně naředíme barvicí roztok s vodou, tím docílíme intenzivnější barvy. Vajíčka v něm vaříme alespoň 20 minut. Kdo má rád hodně barvičky, může ponechat v barvící lázni přes celou noc. Ničemu neuškodí.
4) Pro lepší výsledek přidáme do nálevu 1 až 2 lžíce octa.
5) Po vyjmutí z barvící lázně oplachujeme vajíčka studenou vodou.
Tak když se těchto zásad budete držet, čeká Vás jistě krásná barevná odměna.
A teď už jen zvolit ty „nejvelikonočtější“ barvy!
Jdeme na to….
ŽLUTÁ jako kuřátko
Čím na ní: Slupky ze žluté cibule nebo šafrán
Jak na to: Oloupeme dvě cibule a slupky svaříme v 1/2 litru vody, poté vložíme vejce a chvíli je v barvící lázni povaříme. Musíme intenzitu barvy hlídat. Delší vyvářka v lázni by obarvila vajíčka nahnědo.
ČERVENÉ kraslice potěší velice
Čím na ní: Šťáva z červené řepy, slupky červené cibule, kvalitní červené vína
Jak na to: Pokud si zvolíme variantu barvení Šťávou z řepy či vína, tak neředíme. Tekutinu přivedeme k varu a poté vložíme vajíčka. Jelikož je víno mnohem dražší varianta a přece jen ho může být škoda. Doporučujeme ho při barvení spíše popíjet na lepší náladu a barvit v řepě. U červeného vína se také může stát, že skořápka spíše chytne do fialové. Pokud už se i tak rozhodnete pro víno, nemusíte se bát obsahu alkoholu ve vajíčkách – při varu se z vína vypařuje.
Třetí variantou jsou slupky z dvou červených cibulí, svaříme, a vajíčka v nálevu povaříme cca 10 minut. Nemusíme je tedy předvařovat, protože budou natvrdo během barvení.
Jen RŮŽOVÁ to může být
Barvením v řidším roztoku červené řepy dosáhneme růžové barvy. Jemně růžové lze dosáhnout povařením brusinek.
FIALKOVÁ taťky Šmouli
Čím na ní: borůvková šťáva, červeným vínem
Jak na to: Šťávu z řepy či víno neředíme. Tekutinu přivedeme k varu a poté vložíme vajíčka.
ZELENÁ je tráva
Čím na ní: Špenát
Jak na to: Půlku mražené kostky svaříme v půllitru vody, pak přidáme vajíčka. Do špenátu můžeme přidat trochu kmínu. A tradáááá…
HNĚDÁ klasika
Čím na ní: Slupky žluté cibule či černý čaj
Jak na to: Oloupeme dvě cibule a slupky svaříme v 1/2 litru vody, poté vložíme vejce a chvíli je v barvící lázni povaříme. Vajíčka v nich necháme delší dobu. Nejprve budou žlutá, až později začnou chytat hnědý nádech. Pokud zvolíme barvení Černým čajem, připravujeme ho vskutku silný, nejlépe anglický, prostě pořádný lomcovák :-)
MODRÁ je dobrá
Čím na ní: Červené zelí
Jak na to: Nakrouháme půlku hlávky červeného zelí a zalijeme ji vodou tak, aby byla naprosto ponořená. Do toho vložíme vajíčka a vaříme alespoň 20 minut. Do nálevu přidáme také 2 lžíce octa.